Aj vy to máte tak, že v lete proste v kuchyni netrávite viac času ako je treba a radšej ste von? Lebo však leto je tak krátke a treba si užiť každý lúč slniečka, nič nám nesmie ujsť … a potom večer zas len tak sedieť na terase s kamošmi, v meste na vínku alebo len tak ležať na tráve a pozerať na hviezdy … áno, aj ja to milujem, v lete má všetko akosi svoje čaro a aj tie obyčajné veci sa zdajú byť o čosi čarovnejšie ako inokedy … všetky chute, vône a pocity sú intenzívnejšie … a aj naše dni sú intenzívnejšie, máme menej povinností, chceme toho stihnúť čo najviac a doma sme len minimálne, lebo aj na čo aj, svet tam vonku nás čaká 🙂
No ale s príchodom školského roka, povinností, septembra, jesene sa svet opäť vracia do normálu a akosi iného, pracovného módu … znova trávime viac času doma, pracujeme na svojich snoch a aj v tej kuchyni začíname znovu kúzliť dobrôtky a presne na toto obdobie som odkladala nový recept – tentokrát tak trochu párty jedlo, resp. chutnú večeru, ktorú môžete vykúzliť pre vašich blízkych 🙂
Chutných párty jedál nikdy nie je dosť a toto je jedno z nich … je zaujímavé, chutné a efektné … môžeme plnku obmieňať podľa chuti – namiesto šunky si viem predstaviť povedzme bryndzovú plnku, špenátovú alebo čokoľvek, čo máte radi 🙂
INGREDIENCIE:
Cesto:
10 g čerstvého droždia
250 g hladkej múky
2 lyžice oleja
½ čajovej lyžičky soli
1 lyžička cukru
150 ml teplej vody
Zvyšné ingrediencie:
50 g masla
4 lyžičky bazalkového alebo medvedieho pesta
1 cesnak
cca. 100 g šunky alebo podľa chuti
100 g tvrdého syra
POSTUP:
V teplej vode rozmiešame cukor a droždie, prikryjeme a necháme 15 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások. V inej mise zmiešame múku, soľ, olej, pridáme kvások a premiesime, kým nám nevznikne kompaktné cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Maslo roztopíme, pridáme roztlačený strúčik cesnaku a nastrúhaný syr.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov, ktoré potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na dlhé (asi 30 cm) a úzke obdĺžniky (po šírke asi 7 cm).
Prvý obdĺžnik po celej dĺžke natrieme pestom, naukladáme naň šunku a 1/3 maslovo-syrovej zmesi, prikryjeme ďalším obdĺžnikom, natrieme znova pestom, poukladáme šunku a druhou tretinou maslovej zmesi a prikryjeme ďalším plátkom cesta. Pokračujeme ešte raz, pričom posledný piaty plátok cesta už nenatierame. Takto pripravené cesto rozkrojíme rovnomerne na 6 cca. 5 cm dieliky a už iba skladáme.
Štvorcovú obdĺžnikovú vyššiu formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie a dieliky ukladáme, ale rozrezanou stranou hore, ďalší dielik vedľa až kým nezaplníme celú formu. Vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme asi 30-35 minút dozlata. Po vybratí môžeme potrieť maslom alebo olivovým olejom, vyberieme z formy a postupne si trháme chlebík. Nižšie na obrázku môžete vidieť ako to vyzerá naskladané vo forme ešte pred pečením 🙂