Milujem experimentovanie pri pečení … kombinácia sladkého a kyslého je to najlepšie čo môže byť 🙂 … aj keď džemy milujem, do torty ich nikdy nedávam … rada si vyrábam vlastné ovocné redukcie 🙂 … je to veľmi rýchle, redukcie sú krásne šťavnaté, vždy čerstvé a vždy dodajú tortičkám špecifickú chuť 🙂 … tentokrát to bola moja obľúbená citrónová …
V kombinácii s tvarohovým krémom, čokoládovým korpusom a čučoriedkami vytvára ten správny kontrast chutí a ako sa u nás hovorí „nebíčko v papuľke“ 🙂
INGREDIENCIE:
Citrónový krém:
- 110 g kryštálového cukru
- 35 ml citrónovej šťavy
- 2 žĺtky
- citrónová kôra z jedného citróna
- 35 g masla – podľa hustoty
Tvarohový krém:
- 500 g tvarohu
- 125 g mascarpone
- 100 bielej čokolády
- 180 ml šlahačkovej smotany
- ½ vanilkového cukru
Korpus:
Čokoládový – môžete použiť niektorý z tých, ktoré som tu už zverejňovala, ak chcete mať 3 vrstvy, tak odporúčam urobiť aspoň zo 6 vajíčok
POSTUP:
- Upečieme si korpus a prerežeme na 3 časti.
- Krém: roztopíme bielu čokoládu. Mascarpone vyšľaháme spolu so šľahačkou a cukrom a potom prilejeme roztopenú čokoládu a prešľaháme, aby sa všetko spojilo.
- Citrónový krém: V hrnci roztopíme masla a necháme chvíľu odpočívať, kým trochu nevychladne. Cukor, žĺtky, citrónovú kôru a citrónovú šťavu zmiešame a dáme do hrnca, pridáme maslo a pomaly varíme, kým nezhustne (približne 7-10 minút).
- Prvý korpus položíme na tanier alebo podnos a potrieme prvou tretinou krému, druhý korpus zo spodnej strany potrieme polovicou citrónového krému a položíme na krém. Biely krém a citrónový krém tak budú pri sebe. A takto postupujeme aj pri poslednom korpuse. Vrchu potrieme poslednou tretinou krému a dozdobíme podľa chuti, ja som použila granátové jablko a kanadské čučoriedky (nie naše malé slovenské). Keďže ide o nahú tortu, tak je nezarovnávajte krém, ale nechajte ho ledabolo vytŕčať z torty a korpus vždy pritlačte na krém, čím docielite ten správny efekt