Máte aj vy koláč, ktorý robíte stále dookola a neviete sa ho dojesť? A nielen vy, ale aj vaši príbuzní sa ho stále dožadujú? Ja to mám takto s mojím čokoládovým cheesecakom 🙂 … od kedy som ho urobila prvýkrát, som ho už piekla mnoho ráz … prešiel rôznymi updatmi, od úpravy klasického keksíkového korpusu na môj obľúbený orechový, cez experimenty s tým koľko %-nú čokoládu použiť, aby bol príjemne čokoládový a pritom neprehnane horký alebo naopak sladký, až k poslednému finálnemu updatu – pridaním vrstvy malinového pyré, ktoré ho urobí tak akurát osviežujúcim popri toľkej čokoláde 🙂
No a tak sa s vami chcem podeliť o finálny, dokonale vyladený čoko cheesecake s malinovým prekvapeným vo vnútri … je jemnučký, je v ňom naozaj minimum cukru (iba v malinovom pyré, keďže malinky sú kyslejšie), pripravený veľmi rýchlo-dokopy do hodinky a tá chuť je neskutočná … a výhoda je, že je sýty, čo znamená, že vám nepokazí figúru, lebo naraz ho veľa nezjete, keďže je super-čokoládový 🙂
INGREDIENCIE: torta s priemerom 22 cm
Korpus:
- 30 g pomletých vlašských orechov
- 150 g ovsených vločiek (ak použijete pohánkové, tak je aj bezlepkový)
- 4-5 lyžíc agávového sirupu/medu
- 1 vajíčko
- 3-4 lyžice vody
- 30 g masla
Plnka:
- 500 g jemného tvarohu (ja najradšej používam vedierko Pilos z Lidla)
- 125 g mascarpone
- 300 ml šlahačkovej smotany (30-33 %)
- 400 g horkej čokolády (ja milujem horkú čokoládu, takže som použila 200 g 75%-nej a 200 g – 45%-nej z Lidla, čím menej percentnú čokoládu použijete, tým jemnejší bude krém a samozrejme aj sladší. Každopádne ak nie ste úplne na horkú čokoládu, tak odporúčam 100 g – 75 %-nej a 300 g 45%-nej)
Malinové pyré:
- 250 g ovocia – mrazených alebo čerstvých malín
- 40 g trstinového cukru
- 0,02 dl vodky alebo iného alkoholu
Ganache:
- 75 g horkej čokolády
- 50 ml šlahačkovej smotany
- štipka soli
POSTUP:
- Orechy zmiešame s pomletými ovsenými vločkami, pridáme vajíčko, agávový sirup a vodu, aby sme mali správnu konzistenciu. Na konci pridáme roztopené maslo a zmiešame spolu. Zmes nasypeme do formy vystlanej papierom na pečenie a utľapkáme, aby bola rovnomerne po celom dne tortovej formy.
- Vložíme do rúry rozohriatej na 170-180 stupňov. Pečieme cca. 15 minút do chrumkava. Po upečení necháme vychladnúť.
- Kým sa korpus pečie, tak si urobíme malinové pyré. Do hrnca nasypeme cukor, maliny a vodku a varíme na miernom ohni, pokým nám nevznikne hustejšie pyré – asi 10-15 minút.
- Do vyššej misky nalejeme šľahačku a vyšľaháme, ale nie úplne do tuha-iba asi tak napolovicu, aby sme ju neprešľahali keď budeme do nej pridávať ďalšie ingrediencie. Pridáme tvaroh a mascarpone a šľaháme ďalej. Do zmesi pridáme roztopenú čokoládu a prešlaháme, aby sa čokoláda dostala všade.
- Polovicu krému ihneď nalejeme do formy na vychladnutý korpus, hneď na to natrieme malinové pyré, nalejeme druhú polovicu krému a vyhladíme. Dáme do chladničky na aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc.
- Po vychladení prejdeme nožíkom okolo okrajov formy, aby sme oddelili cheesecake od formy a opatrne vyberieme formu.
- Ganache pripravíme tak, že dáme zahriať šľahačkovú smotanu so štipkou soli a keď sa začnú tvoriť bublinky, tak ju vypneme. Hneď do nej nalámeme čokoládu a poriadne miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nevznikne nám hladký krém.
- Ganache vylejeme lyžicou do stredu formy a pomaly roztierame nožíkom po celom vrchu. Vznikne nám tak efekt nedbalo stekajúcej čokolády.
- Dáme vychladiť do chladničky, aby nám ganache stuhla, vylížeme hrniec od ganache, ktorá je delikatesa sama o sebe 🙂
- Na konci posypeme čerstvými malinami a mandľovými plátkami predtým opečenými na suchej panvici, prípadne kokosovými lupiekami, mätou alebo limetkovou kôrou – každý podľa svojej vlastnej chuti a fantázie 🙂