Tak čo kváskujete? Alebo ešte len plánujete? Alebo naopak to považujete za len za trend, ktorý ako prišiel, tak aj odíde?
Myslím, že v súčasnosti je to na Slovensku veľmi IN. Aj ľudia, ktorí nekváskujú už o tom určite minimálne počuli a tak som sa rozhodla, že táto téma určite stojí za zmienku aj na mojom blogu a to najmä preto, že aj keď som síce len kváskový začiatočník, ale vďaka kváskovaniu som znova objavila čaro chleba a pečiva ako takého 🙂
Začnem pekne od začiatku, o kváskovaní som sa dozvedela v jednom kulinárskom časopise minulý rok úplnou náhodičkou. Článok ma zaujal až natoľko, že sa mi pri čítaní začali tvoriť slinky na jazyku už len pri pohľade na tie krásne, tak nedokonalo dokonalé pecne chleba s krásnou kôrkou. Už len to bol u mňa dosť zvláštny jav, nakoľko pečivo som dovtedy takmer vôbec nejedla … asi to bude najmä tým, že neznášam rascu 🙂 … no a tak som chlieb takmer úplne vylúčila, aby som ju nemusela vyberať, lebo som to naozaj robila 🙂 … no a musím sa priznať, áno občas som jedla aj biele rožky (v sobotu ráno s kakavkom, no kto by to nemiloval?), ale keďže torty a koláče milujem viac, tak som si hovorila, že si radšej „svoju dennú dávku múky“ miniem na ne. Tak som začala googliť a zvažovať, či to kváskovanie je naozaj také úžasné ako o ňom všetci zarytí kváskovači rozprávajú. „Však aspoň to skúsim“, hovorila som si.
Dlho som len googlila a hovorila si, že to už musím skúsiť, ale keďže som nikoho, kto má kvások nepoznala, tak som to stále odkladala. Až o pár mesiacov neskôr na stretku s kamarátkou som sa náhodou dozvedela, že naša spoločná kolegyňa v práci má kvások … o pár dní som už mala svoj prvý kvások doma a s veľkým očakávaním som sa pustila do pečenia svojho prvého chleba … bolo to síce úplné fiasko, ale zjedla som ho aj tak 🙂 … tá chrumkavá kôrka ma proste dostala … alebo to možno bola len čistá radosť z toho, že som si ho urobila sama a tak som sa na neho tešila, že mi bolo jedno ako chlebík chutí, aj keď vyzeral ako koláč (to bude asi tým, že som nepoužila chlebovú múku, veď však aký tam môže byť rozdiel, hovorila som si).
Každopádne som to nevzdala, zbierala recepty od kamarátok – skúsených „kváskovačiek“, radila sa s nimi a pokračovala na svojej ceste za dokonalým chlebom … kúpila som si knihu o kváskovaní a vzorne sa starala sa o svoj kvások … mimochodom volá sa Samko 🙂 … doma mi to síce všetci tolerovali, aj keď zo začiatku moc nechápali prečo si nechávam dózičku s kváskom na linke a občas mi ju nechtiac odložili naspäť do chladničky … a aj sa mi čudovali prečo sa babrem v kuchyni toľké hodiny, miesím, prekladám, plánujem, kŕmim a stojím pred rúrou a modlím sa, aby chlebík narástol 🙂
Lenže pre mňa je to jednoducho láska … a prečo?
… nič sa nevyrovná tej vôni, čo sa šíri po celej kuchyni po upečení chlebíka
… nič sa nevyrovná pocitu, keď stojíte pred rúrou a s očakávaním pozeráte do okienka, či chlebík vyskočí alebo nie
… nič sa nevyrovná tomu pocitu zvedavosti, keď prvýkrát rozkrojíte chlebík a s napätím čakáte aký bude zvnútra
… nič sa nevyrovná pocitu, keď konečne zahryznete do chlebíka a tá plná chuť striedky vás úplne dostane
… a najmä nič sa nevyrovná pocitu hrdosti a radosti, že ste si ho urobili sami 🙂
Áno, je za tým kopu práce od starania sa o kvások, pravidelného kŕmenia, miesenia a prekladania cesta, detailného naplánovania celého procesu (od miesenia, cez kysnutie, až po pečenie), ale aj tak to stojí za to … domáci chlebík je proste domáci. A viete prečo chutí najlepšie? Obsahuje tajnú ingredienciu a tou je LÁSKA 🙂 Čo mu dávate, to sa vám aj vracia.
Odvtedy čo som dostala svoj prvý kvások ubehlo asi 5 mesiacov a ja neľutujem, že som sa do toho pustila. Ako som už spomenula, znovu som objavila čaro chlebíka. Dnes už vypekám nielen chlebíky (samozrejme bez rasce :-)), ale aj rožky, lúpačky, slonie ušká, croissanty a iné pečivko. Ešte mám síce dlhú cestu pred sebou, ale ako sa hovorí, keď to miluješ, nie je čo riešiť. Ja som si kváskovanie zamilovala a čo vy?
V ďalšom článku o kváskovaní by som vám rada priblížila jeho hlavné výhody a nevýhody, rôzne možnosti využitia kvásku a nejaké moje skúsenosti a chyby, ktorých sa vyvarovať. Do skváskovania priatelia 🙂