Krémešová torta s tvarohom a čučoriedkami

17.8. 2020Lenka670x

Lesné čučoriedky sú proste láska, doteraz si spomínam ako sme ich chodili zbierať s rodičmi ešte ako malé dievčatá spolu so sestrou … teda rodičia zbierali a my sme sa zatiaľ hrali na obrovskom kameni 🙂 … už si síce nepamätám na čo sme sa to hrali, ale mi to utkvelo v pamäti, tak asi na niečo veľmi zábavné 🙂 … ale pamätám si aj, že som sa vtedy bála medveďov, aby nás „nenačapali“ ako im kradneme obživu 🙂 … mimochodom tých sa bojím dodnes a preto si čučky radšej kúpim už nazbierané od niekoho menej „pos*atého“ z medveďov 🙂 … no a čučoriedkové zuby to je klasika, to si asi z detstva pamätá každý 🙂
No a prečo čokoládový krémeš? Napriek tomu, že vyzerá, že s tradičným krémešom nemá nič spoločné, mňa práve samotný krémeš inšpiroval k príprave tradičnej pochúťky tak trošku netradične … túžila som urobiť niečo, čo by bolo super jednoduché, malo dve vrstvy, medzi ktoré by som vsunula bohatú krémovú nádielku a keďže nie som zrovna veľký fanúšik pudingu, tak bolo rozhodnuté – pôjde tam tvaroh so smotanou a práve aktuálne čučoriedky 🙂 … a garantujem vám, že s ním teda nebudete mať veľa práce a efekt torty dosiahnete zaručene 
🙂

A z okrajkov korpusu som urobila ďalší čučoriedkový dezert, ktorý bude na blogu onedlho 🙂

INGREDIENCIE:

Korpus: (priemer 18 cm)

  • 1 vajíčko
  • 135 g hladkej špaldovej múky
  • 15 g holandského kakaa
  • 110 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica medu
  • ¼ sódy bikarbóny
  • Kvapku rumu

Krém:

  • 425 g jemného tvarohu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 5 lyžičiek práškového cukru
  • 3 lyžičky vanilkového cukru
  • 100-150 g lesných čučoriedok

Ostatné:

  • Kakao
  • Černice, čučoriedky

POSTUP:

  1. Korpus: Múku zmiešame s kakaom a sódou bikarbónou, pridáme vajíčko, med, rum a cukor a premiesime na cesto. Cesto nie je husté, ale také polohusté a budeme ho natierať na plech. Na papier na pečenie si nakreslíme dva kruhy veľkosti formy, v ktorej nám bude tuhnúť torta a rovnomerne na ne natrieme cesto stierkou alebo lizákom. Cesto sa pečením trošku rozleje do bokov, takže bude trošku väčšie ako nakreslený kruh, čiže nemusíte cesto rozotrieť až ku krajom, ale nechaj voľno cm od kraja. Prípadne ak sa vám rozleje viac a bude väčšie ako tortová forma, tak ho potom môžete orezať podľa tortovej formy a využiť aj orezky na iný dezert ako aj ja. Cesto dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme cca. 7 minút, dávame pozor, aby sme neprepiekli, aby sme ich nemali moc chrumkavé. Upečené pláty necháme vychladnúť.
  2. Krém: Vychladenú smotanu vyšľaháme do skoro úplne tuha, pridáme tvaroh a cukor a šľaháme do tuha.
  3. Na dno formy dáme prvý korpus, zalejeme polovicou tvarohovej plnky, posypeme čučoriedkami, a zalejeme zvyšným krémom. Čučoriedky môžete aj vmiešať do krému a budete mať krém s nádychom fialovej farby 🙂
  4. Krém prikryjeme druhým plátom a necháme stuhnúť pár hodín, ideálne cez noc. Na druhý deň vrch torty posypeme kakaom, prejdeme nožíkom okolo formy z vnútornej strany, aby sme uľahčili vyberanie torty. A potom už len odstránime boky tortovej formy a ozdobíme ovocím. Dobrú chuť 🙂

Malý tip: Ja som korpus dávala priamo na tanier, nepoužila som dno tortovej formy, ale len boky tortovej formy a potom len po stuhnutí odstránila bok tortovej formy a mala som tortu rovno na tanieri.

Komentáre